19 april 2024
3 groendak

Tips voor het aanleggen van een groendak

Een Groendak wordt over het algemeen opgebouwd uit sedum. Dit kan zowel door middel van cassettes of Sedummatten. Deze daken brengen veel voordelen met zich mee. Zo heeft een sedumdak een isolerende werking. Het houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter. Daarbij filtert het de lucht en biedt het voedsel voor de insecten en vogels in de omgeving. Verder is sedum verkrijgbaar in heel veel soorten en kleuren. Hierdoor kan jij de gezellige sfeer creëren die bij jou past. Een groendak aanleggen kan erg lastig lijken, maar dit valt erg mee als je het goed aanpakt.

Wat moet je doen voor je een groendak aanlegt?

Voor je daadwerkelijk je sedumdak aanlegt zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ten eerste zijn er een aantal gemeenten die subsidie geven aan huiseigenaren die een groendak willen aanleggen. Dit komt doordat deze daken bijdragen aan een betere waterafvoer. Ten tweede is het belangrijk dat je controleert of je dak geschikt is voor een groendak. Deze kunnen namelijk een erg zwaar gewicht hebben en niet elke dakconstructie kan dit aan. Dit kan resulteren in een doorgezakt dak, zorg er dus voor dat je altijd vooraf weet hoeveel gewicht jouw dak aankan.

Het aanleggen van jouw sedumdak

Als je eenmaal alles hebt gecontroleerd en hebt aangevraagd, dan is het tijd voor de aanleg. Het is altijd verstandig om hiervoor een specialist in te schakelen. Werken op een dak, zeker een schuin dak, kan gevaarlijk zijn voor iemand die er geen verstand van heeft. Zorg er dus voor dat je op zoek gaan naar iemand met de juiste kwalificaties. Als jouw groendak eenmaal ligt heeft deze weinig onderhoud nodig. Twee keer per jaar een controle zou genoeg moeten zijn. Check bij deze controles de staat van je dak, bemest de planten en in tijden van extreme droogte kan je extra water geven aan het sedum.